Impen Dianthus: Ngrawat Karnaval, Williams Manis, lan Jambon

Navigasi Cepet

Anyelir, william manis, jambon! Ana macem-macem jinis tanduran dianthus ing kana, kabeh disenengi para tukang kebon amarga kembang sing subur lan godhong-godhongan ijo.



Nanging kanthi macem-macem jinis iki, kepiye sampeyan ngrampungake? Apa ana penyakit utawa hama sing bisa ngrusak tanduran sampeyan, lan sing paling penting, kudu ana paten pinem?



Aku bakal mangsuli kabeh pitakon iki lan dakcritakake supaya tanduran tetep apik ing halaman sampeyan.

Produk Paling Apik Kanggo Ndandani Hama / Penyakit Dianthus:

Ringkesan Dianthus

Jeneng umum Karnaval, jambon, jambon cengkeh, Manis William, Green Trick Dianthus, pink prawan, Dianthus Kahori, Zing Rose, Deptford pink, pink pink, gunung pink, pink umum, pink taman, pink wild, Cheddar pink, grandiflorus, Dianthus Firewitch, alpine jambon, Sang Joan, lan liya-liyane
Jeneng Ilmiah Dianthus caryophyllus, Dianthus barbatus, Dianthus armeria, Dianthus deltoides, Dianthus plumarius, Dianthus gratianopolitanus, Dianthus alpinus lan liya-liyane
Kulawarga Caryophyllaceae
Asal Usul Asal saka saindenging Eropa & Asia, saiki ing saindenging jagad
Dhuwur Saka 10 'nganti 3 'gumantung saka macem-macem
Cahya Srengenge kebak
Banyu Banyu ing dhasar tanduran kanthi rutin
Suhu Kadhemen-tahan nanging luwih milih antara 50-80 derajat
Asor Bisa ngidinke asor, nanging nonton penyakit
Lemah Lemah sing apik lan lemes kanthi kompos sing dicampur
Pupuk Aplikasi kompos biasa utawa pupuk alon-alon 5-10-10
Propagasi Miturut stek, divisi, utawa winih.
Hama Kutu kutu, laba-laba laba-laba, cacing cacing, moth kubis. Uga akeh penyakit tanduran.

Jinis Dianthus



Ana luwih saka 300 spesies dianthus, lan ewonan kultivar wis dikembangake saka spesies kasebut. Ing warna kuning, abang, jambon, lan putih, kembang dianthus umume disenengi. Mangkene sawetara spesies dhasar sing akeh kultivar sing dikembangake, lan sawetara detail babagan spesies kasebut!

Dianthus caryophyllus, 'Carnation', 'Clove Pink'

Dianthus caryophyllus

Royal Hortikultur Masyarakat wis menehi sawetara macem-macem anyelir kanthi Penghargaan Prestasi Taman sing adiluhung, lan kanthi alesan sing apik. Carnation wis dadi salah sawijining kembang sing paling populer ing saindenging jagad. Kembang negara Ohio yaiku kultivar dianthus caryophyllus. Iki minangka kembang nasional Spanyol, Maroko, lan Slovenia uga.



Werna alami anyelir kanthi wungu-wungu, nanging wis ditanam kanggo ngasilake pirang-pirang warna liyane saka jambon asli liwat warna abang, kuning, putih, lan uga ijo. Ana sawetara kawin silang karo tanduran liya sing ngasilake kembang kanthi warna biru, sanajan ora ana anyelir sejati sing bisa ngasilake nada biru dhewe.

kepiye carane nyingkirake kutu ing kebonku

Dianthus barbatus, 'Sweet William', 'Green Trick Dianthus'

Dianthus barbatus

Manis William minangka tanduran kebon sing populer, lan gampang dingerteni sebabe. Kembang iki apik tenan! Ing alam bébas, dheweke ngasilake kembang abang kanthi dhasar putih, nanging pirang-pirang kultivar ora mung menehi variasi warna, nanging pola sing beda-beda. Kajaba iku, trik ijo dianthus ngasilake kembang bunder ijo padhang tinimbang pola kembang bermata ruffle normal. Dianthus barbatus mesthi dadi penjaga!



Dianthus deltoides, 'Maiden Pink', 'Dianthus Kahori', 'Zing Rose'

Dianthus deltoides

Pemenang Penghargaan Pemenang Taman Merit liyane, kultivar Kahori saka warna pink prawan kasebut pancen dikasihi amarga kembang jambon sing apik banget ing basis ijo sing subur. Jambon prawan liyane wiwit saka warna pucat nganti nada padhang kultivar Zing Rose sing ditampilake ing ndhuwur. Gampang digoleki kenapa populer iki!

Dianthus armeria, 'Deptford Pink', 'Grass Pink', 'Mountain Pink'

Dianthus armeria

Deptford Pink isih dadi kultivar dianthus sing menang penghargaan. Kelopak-kelopak bermutu lan bergerigi iki wujud bentuk lintang sing meh katon metu saka kebon sampeyan. Jambon gunung liyane kasedhiya kanthi campuran warna. Iki digunakake ing pirang-pirang jagad kanggo pamulihan padang rumput, nanging uga katon apik banget ing lingkungan kebon.

Dianthus plumarius, 'Pink Pink', 'Pink Garden', 'Pink Pink'

Dianthus

Tanduran iki pancen cukup mandeg-mandeg kanthi pucuk lan kembang sing padhang! Asring katon ing mujur nengen alam bébas lan budidaya, 'jambon umum' iki adoh saka umum ing babagan tampilan. Werna warna-warna kasedhiya, uga kultivar warna siji, nanging ora preduli sampeyan milih, sampeyan bakal duwe kembang api kembang miniatur ing saben wayah.

Dianthus gratianopolitanus, 'Cheddar Pink', 'Grandiflorus', 'Dianthus Firewitch'

Dianthus

Nanging pemenang liyane saka RHS's Award of Garden Merit. Mirip karo bentuk kembang kanggo dianthus plumarius, Jambon Cheddar ora diarani keju, nanging sawise kutha ing Inggris sing ditandur. Kembangé wangi uga éndah, lan nambah warna ing kebon. Kultivar Firewitch luwih disenengi amarga bayangane sing apik banget.

Dianthus alpinus, 'Alpine Pink', 'Joan's Blood'

Dianthus alpinus

Yen sampeyan ora ngerti, Royal Hortikultur Masyarakat seneng dianthus, amarga iki minangka juara liyane saka Award of Merit Taman. Kultivar Sang Joan iku paling disenengi. Dianthus sing luwih cilik iki dudu spesies kurcaci, nanging duwe pola tuwuh sing luwih kompak lan cenderung duwe kembang sing luwih cilik.

Perawatan Dianthus

Nalika miwiti bisa uga angel, dianthus minangka tanduran sing gampang banget kanggo dirawat. Priksa manawa dheweke duwe lingkungan sing pas kanggo tuwuh penting. Maca terus kanggo sinau babagan cara ngurus dianthus kanthi bener.

Cahya

Sinar srengenge kebak cocog kanggo umume spesies dianthus. Dheweke bisa ngidinke kahanan sunar srengenge yen paling ora nem jam srengenge, nanging kembang kasebut bisa uga kurang sithik. Yen srengenge parsial mung siji pilihan sing kasedhiya, coba wenehake peteng ing wayah awan sing paling panas.

Banyu

Mbanyoni mung kudu digawe ing dhasar tanduran supaya godhong garing. Iki mbantu nyegah jamur saka godhong. Dianthus ora seneng ditumpes, dadi priksa manawa ora ana banyu sing ana ing sakupenge tanduran sampeyan.

Lemah

Lemah sing wis lemes iku penting banget kanggo tuwuh kabeh tanduran dianthus, amarga pancen ora seneng teles banget. Dheweke luwih seneng lemah utawa lemah sing luwih akeh kanthi kompos sing dienggo. Kompos 2-4 inci digunakake ing sikil ndhuwur lemah sadurunge tanduran sampurna, kanthi aplikasi maneh biasa ing sisih ndhuwur tanduran.

Pupuk

Sadurunge ditandur, luwih becik nyampur alon-alon pupuk menyang lemah saliyane kompos yen sampeyan nyoba ngrangsang ngembang. Pupuk tingkat kalium sing luwih dhuwur bakal nyengkuyung warna. Pupuk granular sing diluncurake kanthi alon-alon 5-10-10 uga cocog kanggo jinis carnasi lan jambon. Yen sampeyan milih nggunakake pupuk cair, aplikasi maneh saben 4-6 minggu kanggo nyengkuyung kembang tambahan.

Panyebaran Kanthi Cuttings

Ana telung cara kanggo nyebar tanduran dianthus: kanthi potongan, kanthi divisi, utawa kanthi wiji.

Propagasi dening ngethok paling umum, amarga njamin manawa tanduran anyar duwe ciri sing padha karo tanduran induk. Motong sampeyan kudu dijupuk ing wulan Juni utawa Juli, sawise mbanyoni sedina sadurunge lan saenane ing dina mendung kanggo nyuda kejut tanduran tuwa. Pisanan, isi sawetara pot cilik kanthi campuran 50/50 pasir hortikultura lan vermikulit.

Priksa tanduran sing ana banjur pilih potong. Kudu duwe sawetara kelenjar rwaning sing dikembangake kanthi apik. Potong udakara seprapat inci ing sangisore simpul godhong, lan celupake pucuk pucuk kalebu simpul godhong dadi bubuk hormon rooting. Banjur, nganggo potlot utawa tongkat, gawe bolongan ing medium wiwitan lan tliti kanthi tliti, luwih akeh medium tanduran kanggo nyengkuyung pemotongan lan tetep tegak. Potong tetep lembab lan ing lokasi sing cerah nganti oyot lan tuwuh godhong anyar. Sampeyan bisa nggunakake kubah kanggo njaga lembab ing saubenging tanduran.

Propagasi Miturut Divisi

Nalika tanduran dianthus saya tuwa, bakal wujud gundukan gedhe, nyebar kanthi alon-alon metu. Sampeyan bisa dibagi saben sawetara taun kanggo nggawe tanduran luwih akeh. Sadurunge miwiti, siram tanduran kanthi becik dina sadurunge kanggo nyuda kejut transplantasi. Banjur, gulung alon-alon dianthus lan gunakake driji kanggo misahake telung nganti enem inci. Tandur maneh ing lemah sing wis disiyapake, lan banyu maneh kanggo mbantu dheweke mapan ing papan sing anyar.

Propagasi Miturut Wiji

Sanajan dianthus bakal gampang diwiwiti saka winih, bibit ora mesthi nuduhake ciri sing padha karo tanduran induk. Amarga iku, luwih becik miwiti winih sing dituku saka vendor winih sing berkualitas. Gawe medium sing tuwuh telung bagean lemah pot , siji bagean lumut gambut, rong bagean kompos, lan siji perangan pasir hortikultura, lan aduk rata. Isi nampan wiwitan utawa panci wiwitan karo campuran iki, lan banjur taburi wiji ing lumahing alon-alon. Ati-ati, amarga wiji kasebut bisa uga rapuh! Tutup kanthi entheng karo 1/8 ″ medium sing tuwuh, godhong nganggo banyu, lebokake ing papan sing cerah lan jaga supaya tanduran tetep lembab nganti wiji bisa germin (8-10 dina). Transplantasi yen bibit dawane 3-4 inci.

Repotting

Wengi sadurunge repotting, siram tanduran kanthi tliti supaya ora kejut transplantasi. Siapke lemah ing pot utawa lokasi sing anyar, mesthine bisa ngasilake kompos sawetara inci ing saindenging lemah. Tambah pupuk granular alon-alon yen sampeyan pengin, banjur copot dianthus kanthi ati-ati saka pot lawas. Sampeyan ora pengin nandur luwih jero tinimbang tanduran sadurunge, amarga bisa nyebabake masalah tuwuh. Setel ing wadhah sing anyar, banjur tliti kanthi tliti sakubenge dhasar tanduran kanthi lemah, banjur wenehake.

Pruning

Dianthus bisa ngidinke perawatan sing angel banget yen wis ditetepake. Mangkene carane nggawe mati dianthus lan carane nyengkuyung tuwuh anyar!

Nalika kembang luntur lan wiwit layu, jupuk ing ndhuwur godhong paling dhuwur. Iki mandheg tanduran supaya ora nggawe wiji, lan uga bisa nambah tuwuh seger.

Sawise kembang kaping pisanan rampung (biasane awal musim panas), gunakake sepasang gunting kebon sing resik kanggo nyuda tanduran kasebut. Sampeyan bisa ngilangi nganti setengah saka dhuwur tanduran. Iki ngandhani manawa tanduran kudu luwih akeh lan ngrangsang set kembang anyar. Sajrone musim panas, sampeyan bisa nyuda gagang sing legi utawa gedhe banget kanggo njaga bentuk tanduran kanthi visual kaya sing dibutuhake.

Ing musim gugur, dianthus bakal mulai mati maneh kanthi alami. Iki normal, mula aja gupuh! Potong tanduran bali menyang 1-2 ″ ing sadhuwure lemah lan copot godhong-godhongan lawas. Bakal nggulung lan miwiti tuwuh seger ing musim semi.

Masalah

Masalah sing Akeh

Salah sawijining masalah sing paling gedhe yaiku bibit enom sing mati kanthi cepet lan ora bisa dijlentrehake. Iki biasane disebabake kekurangan kelembapan. Sawetara spesies dianthus pancen mbutuhake asor sing luwih dhuwur supaya bisa tuwuh kanthi bener. Iki bisa ditambani kanthi mriksa status tanduran kanthi rutin, lan diselehake nganggo botol semprotan. Nanging, coba cekel botol semprotan supaya adoh supaya bibit sing lembut ora diunekake karo kekuwatan semprotan, mula kabut kasebut bakal mandheg kaya kabut.

Kajaba iku, sawetara warna pinks biasane winih mandiri kanthi cepet. Sanajan iki kayane ora masalah, yen sampeyan pengin tanduran kembang, mesthine bisa uga! Tandha warna jambon kanthi agresif yen kembang mandheg bakal mbantu mandhegake perkembangan tanduran dadi fase produksi wiji lan bisa kembang maneh. Yen tetep ora dicek, tanduran bakal nyebar wiji ing endi wae lan sampeyan bakal nemokake tanduran sukarela sing nyebar ing saindhenging halaman sampeyan.

Hama

Umume kulawarga jambon duwe masalah babagan papat hama ing ngisor iki, sing kabeh bisa gampang ditempuh nggunakake langkah tradisional.

Sembarang serangga pemotong minangka masalah kanggo dianthus. Cacing cacing misuwur utamane, nanging moth kubis uga bisa dadi masalah kadang-kadang. Kanggo kalorone, nggunakake bacillus thuringiensis, utawa BT, bakal sukses mateni interloper apa wae. Aku nyaranake Monterey BT , aplikasi cair sing bisa ditrapake kanthi ora sengaja menyang tanduran kanggo ngusir serangga pemotong.

Yen sampeyan ndeleng situs web superfine sing ana ing tanduran lan sampeyan lagi weruh bintik-bintik coklat utawa putih, sampeyan bakal weruh pratandhane laba-laba laba-laba infestasi. Ing kasus iki, aplikasi ringan saka njupuk lenga kanca sampeyan, maneh dilamar liwat misting sing alus. Minyak neem bakal ngusir tungau lan mateni.

Aphids uga dadi masalah amarga dheweke bakal nyedhot urip saka tanduran sampeyan. Ing kasus iki, njupuk lenga uga mupangate. Yen sampeyan ngerteni yen sampeyan duwe masalah rutin karo aphid lan tungau laba-laba ing endi wae ing kebon sampeyan, sampeyan bisa uga nyemprot kanthi proaktif tanduran sing ana ing bebaya kanthi kabut cahya saben sawetara dina seminggu, mung kanggo nyegah hama kasebut.

Penyakit-penyakit

Dianthus rentan kena pirang-pirang penyakit tanduran sing beda. Sawetara kalebu jamur, lan liyane minangka bakteri.

Loro jamur, fusarium lan verticillium , utamane repot. Iki minangka infeksi jamur sing ana ing lemah, lan sayang, tetanduran sing kena pengaruh layu kasebut kudu dicopot lan dirusak supaya ora nyebar maneh infeksi kasebut. Kajaba iku, sampeyan kudu ora nandur akeh dianthus ing lokasi kasebut nganti jamur ing lemah wis entek. Goleki tanduran sing tahan karo layu kasebut.

Uga ana a layu bakteri disebabake dening psuedomonas. Iki uga ora bisa didandani. Amarga bakteri iki bisa nyebar kanthi gampang, penting kanggo steril alat sampeyan sawise ngilangi tanduran sing kena pengaruh lebur nggunakake alkohol utawa pemutih kanggo ngresiki. Tanduran iki uga kudu dirusak.

Watu oyot lan rock mahkota uga bisa dadi masalah. Iki bisa nyebabake tanduran layu lan umume katon lemek, lan suwe-suwe bisa nyebabake coklat utawa kuning saka godhong lan alon-alon maju menyang pati. Aja ngindhari banyu, lan aja banyu saka ndhuwur, mung ing lemah. Yen sampeyan ndeleng gejala oyot utawa makutha ing tanduran, bisa uga wis kasep, mula penting banget kanggo nyegah.

Kalorone titik godhong septoria lan titik godhong alternaria yaiku penyakit biasa. Iki bisa dilawan karo semprotan antijamur kayata Fungisida Jamur Bonung-Onil , lan paling apik yen mbusak godhong sing ditemokake minangka tandha penyakit godhong kanggo mbantu nyuda proses. Penting, yen sampeyan ndeleng mung godhong ing banyu nalika esuk, sing godhong-godhongan tanduran bisa garing sadurunge srengenge surup.

Yen kembang wiwit malih dadi coklat lan wiwit tuwuh dadi abu-abu, sampeyan bakal ngalami kembang botani bosok . Umume masalah nalika cuaca mendhung lan lembab utawa udan. Nambani fungisida kayata Bonide Fung-Onil lan priksa manawa sampeyan bakal mateni kembang sing wis ngentekake kanthi cepet sawetara wektu supaya ora nyebar maneh. Potong kabeh godhong sing nuduhake tandha tan nganti garis coklat, amarga uga gampang kena bosok kembang.

Pitakon Paling Kerep

P: Apa dianthus taunan utawa perennial?

A: Iki pancen gumantung saka lokasi sampeyan. Ing wilayah kaya California asring umure ora suwe, nanging ora ngidinke pembekuan sing angel. Nanging bisa ngatasi frosts cahya kaya Champ! Yen sampeyan milih papan a pigura kadhemen ing tanduran nalika musim salju, bisa uga tuwuh minangka abadi sanajan ing lingkungan sing adhem. Minangka taunan sing kuat banget.

Nanging sing luwih penting, gumantung karo spesies dianthus masing-masing. Sawetara tanduran dianthus minangka perennial sing kuwat banget lan cenderung duwe winih mandiri yen ora cepet mati, nyebabake bisa nyebar kanthi cepet. Minangka sebagean kenapa jambon umume digunakake kanggo mulihake meadow ing sawetara jagad. Kanthi luwih saka 300 jinis dianthus, bakal ana paling ora sawetara sing bisa tuwuh ora preduli ing papan sampeyan.

P: Dianthus sepira gedhene?

A: Maneh, gumantung karo macem-macem sing sampeyan entuk. Nalika sawetara, kayata william manis, tetep ing kisaran 10-15 ″, sing liyane tuwuh nganti 2-3 kaki. Umume, luwih becik mriksa informasi tanduran utawa sisih mburi paket wiji kanggo ukuran sing diantisipasi sadurunge tuku, mung kanggo mesthekake yen sampeyan duwe papan sing pas kanggo tanduran.


Apa sampeyan nyoba nandur kembang jambon, klompok anyelir, utawa kekayaan Sweet Williams, sampeyan kudu nggabungake dianthus menyang kebon mung kanggo warna sing padhang lan apik. Apa spesies favorit sampeyan? Kandhani komentar ing ngisor iki.