Cara Tumbuh Kacang ing halaman mburi omah sampeyan

Navigasi Cepet

Jagad iki bakal ora ana kacang? Dheweke minangka panganan populer sing kita mangu-mangu yen semesta kuliner bakal padha. Ngerti cara nandur kacang kudu dadi kabutuhan mutlak, amarga bisa dipangan meh kabeh - sandwich, salad, saos, panganan cuci mulut. Kacang mentah dipanggang, digodhog, diresiki, lan banjur dadi minyak. Dheweke ana ing endi-endi!

apa sing kedadeyan yen ana keluwihan nitrogen



Kanggo panganan sing populer, tanduran kacang iki kurang diwakili ing kebon omah. Iki isin amarga sejatine pancen gampang tuwuh. Kanthi nandur kacang ing kebon sampeyan, sampeyan ora mung bisa ngasilake sawetara kacang kacang krasan sing enak, nanging sampeyan uga bakal melu sejarah dawa kacang sing tuwuh.



Yen ujar dawa, tegese. Tanduran kacang tanah minangka umure udakara 5-6 ewu taun, wiwit paling ora ana 3000 SM. Kanthi alon-alon diwiwiti saka Amerika Tengah lan Selatan ing saindenging jagad, digunakake kanggo panganan, obat-obatan rakyat, lan barang-barang pabrik kaya kain. Popularitas kasebut tuwuh ora mung amarga rasa sing enak, nanging uga panggunaan pertanian.

Tanduran kacang nambah nitrogen ing lemah, sing ndadekake banget apik kanggo budidaya sing efisien lan berkelanjutan. Ing AS, panen kacang dianggep luwih disenengi tinimbang katun. Idea iki dipromosekake dening George Washington Carver, sawijining petani pertanian Afrika-Amerika, ing taun 1920-an lan 30-an. Dheweke malah nggawe dhaptar luwih saka 300 produk sing bisa digawe saka kacang, sing umume ditemokake. Dhaptar iki kalebu saka panganan nganti kosmetik nganti bensin. Saiki, Carver asring dianggep minangka bapak industri kacang modern.



Wiwit kuwi, kacang wis dadi bagean penting ing sejarah AS. Dheweke dadi potong populer ing sisih kidul AS. Iki tambah akeh nalika Jimmy Carter, mantan petani kacang, dadi Presiden. Saiki, umume kacang ing jagad iki diproduksi ing China, nanging sampeyan isih bisa tuwuh ing kebon mburi omah. Kanggo mbantu sampeyan miwiti, kita bakal nuduhake kabeh sing wis dingerteni babagan kacang: cara kanggo nandur, panen, lan uga menehi pesta.

Produk sing apik kanggo ngembang kacang:

Pandhuan Perawatan Cepet

Cara Ngembang Kacang Kacang
Sinau babagan cara nandur kacang minangka bab sing nyenengake lan nyenengake!
Jeneng umum Kacang, kacang tanah, kacang suket, goober, kacang kethek
Jeneng Ilmiah Arachis hypogaea
Dina Kanggo Panen 80-150 dina
Cahya Srengenge kebak
Banyu: Kanthi terus-terusan
Lemah Cahya, lemes banget, sugih kalsium
Pupuk Nitrogen sithik
Hama Aphids, thrips
Penyakit-penyakit Titik godhong, jamur bubuk

Kabeh Babagan Kacang Kacang

Kaya sing sampeyan kira, kacang minangka bagean saka kulawarga kacang polong. Nanging, kacang-kacangan kasebut ora. Hypachea arachis sejatine minangka legume, nggawe spesies iki luwih gegandhengan karo kedele tinimbang pecan. Tanduran, sing asale saka Amerika Selatan lan Tengah, seneng banget karo hawa panas lan musime saya dawa. Amarga iki, dheweke kudu tuwuh dadi tahunan ing mayoritas AS, sing minangka praktik budidaya umum.



Kita yakin sampeyan ngerti apa rupane kacang, nanging apa tanduran nambah estetika kebon sampeyan? Sejatine iku tanduran sing cukup umum, paling ora ing sadhuwure lemah. Tanduran godhong semak-semak lan ijo semplak cedhak karo lemah. Saben tanduran umume umure mung 1-1,5 kaki.

Kepiye cara ngembangake kacang sing apik banget. Wiwit wulan Juli nganti September, tanduran iki tuwuh kembang kuning lan oranye. Sawise kembang diserbuki, sawijining batang, diarani pasak, tuwuh saka iku, mudhun mudhun banjur dikubur ing lemah. Liwat, ovule sing dibuahi pindhah saka kembang menyang lemah lan tuwuh dadi polong sing isine 1-3 wiji (kacang). Cara sing tuwuh, diarani geocarpy, iki unik, nanging sejatine ana sawetara atus spesies legum sing berkembang kanthi cara iki.

Wiwit wiji kacang tuwuh ing lemah, wiji kasebut diarani kacang suket utawa kacang tanah. Sampeyan uga bisa uga ngrungokake diarani minangka suket utawa goober. Ing Inggris, dheweke uga diarani kethèk, istilah sing diarani pengunjung kebon binatang sing menehi kacang kanggo kethek.

Ragam Kacang Kacang

Kacang
Apa dikemas utawa utuh, kacang minangka panganan cemilan sing populer.



Kacang gandum diurutake dadi klompok kultivar. Saben duwe prabédan sing beda kanggo nggawa ing meja, dadi sampeyan bisa milih.

Ing klompok balapan mlayu paling populer ing kalangan petani komersial amarga wiji seragam lan panen sing dhuwur. Tanduran iki kaya wit anggur lan njupuk papan sing luwih jembar tinimbang liyane (udakara 3,5 kaki). Amarga iku, priksa manawa nandur wiji sawetara inci ekstra. Sampeyan bisa ngucapake matur nuwun marang macem-macem sandwich iki amarga 54% tanduran pelari iki digunakake kanggo nggawe butter kacang.

Klompok Spanyol kacang bumi nduweni kandungan minyak sing paling dhuwur, mula mesthine digunakake kanggo produksi minyak kacang. Varietas iki uga umum ditemokake ing permen lan kacang campuran. Sawetara jinis iki mung butuh 90 dina kanggo tuwuh wiji, mula dadi pilihan sing apik yen sampeyan urip ing iklim sing adhem.

Sampeyan uga bisa nemokake varietas awal ing Klompok Valencia . Kacang iki paling umum ing kebon omah amarga ora suwe. Wiji kasebut duwe kulit sing abang lan abang lan diarani rasa sing paling legi. Biasane disiapake kanthi dipanggang nanging uga enak kaya kacang rebus.

Ing Klompok Virginia nduweni wiji paling gedhe lan luwih akeh. Dheweke duwe musim sing saya suwe saya suwe saya diwasa nganti sawetara dina. Nanging, Virginias biasane duwe panen lan rasa sing apik. Tanduran kasebut dhewe bisa uga subur utawa mlaku lan ngasilake polong sing dawane 2 inci (utawa luwih!).

Tanduran Kacang

Kacang germany
Sawise ditandur, kacang bakal thukul dadi tunas sing kenthel.

Amarga nuntut musim sing saya suwe, sampeyan kudu ngati-ati yen sampeyan manggon ing sisih lor. Pilih macem-macem kacang awal kanggo tanduran lan wiwiti ing njero ruangan udakara 6-8 minggu sadurunge es pungkasan. Sampeyan pengin njaluk wiji kacang saka supplier utawa simpen dhewe. Nalika sampeyan bisa nandur kacang saka Grosir sing bisa dipangan, iki ora cara sing bisa dipercaya.

Apa transplantasi utawa nyebar langsung, tandur ing njobo 3 minggu sawise es pungkasan. Lemah kudu paling sethithik 60 ° F ing wektu iki. Kuburake wiji 1 - 2 inci lan jarak 24 - 36 inci. Yen sampeyan nandur larik, jarak paling sethithik 72 inci. Tandur kacang kanthi utawa tanpa cangkang anggere saben wiji isih nutupi papery, sing bisa uga dibutuhake kanggo germinasi. Yen ora, sampeyan bisa ngrendhem wiji kanthi cepet ing germine. Dheweke mung butuh udakara seminggu kanggo germin, nanging kacang tuwuh alon-alon sawise iku.

Disaranake nambah mulsa ing lemah yen bibit dawane setengah kaki. Iki bakal mbantu ngunci kelembapan lan njaga gulma ing kontrol. Yen wis ditambahake, coba uculake lemah alon-alon ing saubenging tanduran, saengga pasak bisa nembus.

Sawise ditandur, bakal 100-150 dina nganti panen, gumantung saka macem-macem. Sampeyan bisa ngarepake ndeleng kembang ing 6-8 minggu, sawise iku sampeyan bisa ndeleng proses tuwuh sing luar biasa!

Kang

Bibit kacang
Sawise germinasi, tanduran enom tuwuh godhong-godhongan enom.

Kita ngerti kabeh babagan iki, nanging kepiye cara nggawe kacang? Perawatan tanduran kacang gampang banget, lan kita yakin sampeyan bakal seneng!

Srengenge lan Suhu

Tanduran kacang seneng akeh sinar srengenge lan mangsa sing dawa lan anget - ora heran yen tuwuh ing sisih kidul wétan! Tanduran iki bakal tuwuh ing zona 2-11, nanging yen ing sisih kidul sampeyan luwih akeh, panen sampeyan bakal luwih apik.

Becike, suhu udakara udakara 85 ° F. Tanduran iki sensitif marang kadhemen lan butuh 120 dina tanpa frost berturut-turut kanggo tuwuh. Suhu ing ndhuwur 95 ° F bisa ngrusak kembang, mula menehi shade yen dibutuhake.

Banyu lan asor

Kayane ora kaya ngono, nanging tani kacang njupuk banyu sing cukup, paling ora 1 inci saben minggu. Lemah aja nganti garing, luwih-luwih nalika ngembang utawa sawise ngembang. Gumantung saka omah sampeyan, sampeyan kudu banyu saben dina saben dina. Paling ora, sampeyan kudu menehi tanduran rendhem dawa suwene seminggu.

Nanging, ing sisih flip, iki legume, dudu lili banyu. Dheweke ora kudu klelep ing lemah. Jaga level sing konsisten lan malah lembab, nanging aja nganti kahanan soggy, muddy bisa tuwuh. A selang soaker migunani banget, amarga alon-alon nyebar banyu ing wilayah sing dituju.

kewan omo putih cilik ing kembangku

Nalika godhong kacang kasebut wiwit kuning ing wektu panen, aja nganti siraman babar pisan supaya wiji ora thukul. Kelembapan sethithik ora bakal nandhang tanduran, nanging kahanan garing paling apik.

Lemah

Amarga banyu gosong, sampeyan butuh lemah sing cukup kanggo tanduran kacang. Pilih medium sing tuwuh sing entheng lan subur kanthi bahan organik. Kanggo menehi dorongan ekstra, tambahi pupuk kompost kanthi apik. Kanggo asil paling apik, lemah iki kudu rada asam, wiwit saka pH 5,5-7,0.

Pupuk

Kaya sing diwulangake George Washington Carver biyen, tanduran kacang minangka nitrogen, tegese ngasilake nitrogen menyang lemah. Amarga iku, dheweke ora mbutuhake nitrogen kaya tanduran liyane. Gunakake pupuk sing kurang nitrogen utawa seimbang, bisa digunakake ing lemah. Wutah kacang bisa dibakar nganggo pupuk, mula ditrapake sadurunge ditandur.

Kanggo kacang, kalsium minangka nutrisi sing paling penting sing kudu fokus. Kacang nyerep sebagian besar kalsium langsung liwat polong tinimbang oyot. Dadi, yen kurang kalsium kedadeyan, pangembangan polong langsung kena pengaruh. Dheweke bisa bosok lan ora tuwuh wiji kanthi apik utawa babar pisan. Amarga iku, kalsium kudu ana ing lemah nalika polong wiwit tuwuh. Priksa manawa sampeyan kudu mbenakake lemah sadurunge ditanam.

Pruning

Nalika ngembang kacang, pruning ora kudu dilakoni nanging bisa uga kudu diwetokake. Sampeyan bisa nyegat batang kasebut yen lagi bingung utawa ngluwihi wates, utamane kanggo jinis pelari. Sampeyan uga pengin mbusak bagean sing lara supaya infeksi ora nyebar.

Propagasi

Amarga umume ditandur saben taun, tanduran kacang mung disebar nganggo wiji. Sampeyan bisa kanthi gampang nyimpen wiji dhewe sawise panen kacang. Ayo garing, mentah, lan ing cangkang kasebut. Simpen ing panggonan sing garing lan aerasi ing tas bolong. Tanduran kacang ing musim semi ing ngisor iki kanggo asil paling apik.

Yen sampeyan milih wiji sing bakal disimpen, pilih sing sehat lan diwasa. Yen duwe penyakit, bisa ditularake menyang lemah utawa generasi sabanjure. Yen ana masalah babagan penyakit ing lemah, pilih tuku wiji anyar tinimbang nyimpen dhewe.

diagram kasedhiyan ph lan gizi lemah

Tanduran kacang polen minangka polinasi awake dhewe, nanging isih ana kemungkinan panen sabanjure bisa uga ora cocog kanggo diketik. Coba tandur kabeh macem-macem tanduran kacang kanggo mesthekake yen polinasi silang ora nyebabake tanduran ngasilake wiji hibrid.

Panen lan Nyimpen

Panen kacang
Nalika panen kacang, siji mbusak kabeh tanduran saka lemah.

Panen kacang minangka proses sing sederhana, nanging dawa - nanging pancen migunani! Kanthi cukup sabar, sampeyan bakal nate ngemasi winih saka omah.

Panen

Sampeyan bakal bisa miwiti panen kacang wiwit pungkasan mangsa panas nganti awal musim gugur nalika godhong dadi kuning. Paling gampang dingerteni manawa mateng kanthi ndeleng wijine. Nanging, sampeyan ora pengin golek kabeh yen sampeyan ora yakin yen wis mateng. Nanging, golek sawetara polong. Pateni lan bukak kacang. Dheweke kudu ngisi meh kabeh cangkang, sing bakal peteng ing njero (gumantung karo macem-macem).

Yen godhong utawa polong wiwit ambruk ing tanduran, sampeyan kudu langsung panen. Yen sampeyan dawa banget, polong bakal mulai thukul.

Kanggo panen, alon-alon ngeculake lemah ing saubenging tanduran lan jupuk kabeh. Gulungake rereget apa wae lan kumpulake polong sing suwek. Sawise digali, jebule kabeh tanduran garing, bisa digantung utawa ing papan sing rata. Supaya garing lan ora kena srengenge langsung paling ora 1-3 minggu. Sawise garing, tarik polong kanthi garing banjur garing nganti 1-2 minggu tambahan. Sawise iku, sampeyan bebas nggunakake nanging pengin!

Nyimpen

Kacang bisa dipangan mentah, sanajan umume dimasak. Sampeyan bisa nyimpen mentahan ing cangkang sajrone pirang-pirang wulan, yen sampeyan nindakake kanthi bener. Yen ora, goober sing entuk gaweyan bisa uga jamur. Dheweke butuh sirkulasi udara sing apik, mula dijaga ing kantong bolong ing panggonan sing garing. Priksa manawa diselehake ing endi rodents ora bisa digayuh.

Panggang kacang minangka cara sing populer lan enak kanggo dipangan. Cukup tancepake wiji sing dibungkus ing oven 15-20 menit kanthi 350 ° F. Sampeyan uga bisa manggang nganggo cangkang, yen wis utuh. Cukup tambahake 5-10 menit ing wektu masak. Dheweke bakal bertahan udakara 6 wulan ing kulkas lan setaun sajrone beku nalika setaun. Sawise dibakar, sampeyan bisa mangan kacang polong utawa resep.

Sampeyan uga bisa nggodhog panen, luwih-luwih yen dijupuk luwih awal. Ing pot, tutup banyu kanthi jumlah sithik, tambah uyah, lan godhok nganti telung jam, aduk sok-sok. Mangan kacang rebus sajrone seminggu utawa beku suwene 6-12 wulan.

sepira adoh sampeyan kudu nandur kentang

Ngatasi masalah

Tanduran kacang
Tanduran kacang bisa kena jamur bubuk.

Matur suwun, kacang ora dadi masalah. Sanajan ana kemungkinan sampeyan bisa nemoni sawetara masalah, tanduran iki biasane ora ana masalah.

Masalah sing Akeh

Yen kacang tanduran sampeyan wiji ora tuwuh lan berkembang apik , mesthine butuh kalsium luwih akeh. Yen sampeyan wis panen utawa mandheg mbanyoni, ora ana sing kudu ditindakake kajaba nyiapake luwih apik kanggo taun ngarep. Gunakake kalsium ing lemah nalika kembang katon dadi kasedhiya yen wiji wiwit tuwuh.

Hama

Yen sampeyan duwe masalah hama kacang, umume bisa uga aphids . Serangga ijo sing cilik lan cilik iki dipangan saka getah tanduran. Mung siji wae sing bisa uga ora katon masalah, nanging kutu aphids bisa cepet nyuda tanduran lan nyebabake penyakit. Sabun insektisida efektif banget tumrap hama kasebut, uga predator kaya lacewings lan ladybugs. Supaya adoh karo bumi sing ora karu, minyak neem, utawa uga banyu sing disemprotake kanthi apik.

Thrips uga dadi ancaman potensial nalika ngembang kacang. Bug sing ora becik iki cilik, dawa, lan peteng. Kaya kutu kutu, jus banyu kanggo tanduran uga nyebar. Populasi Thrip bisa cepet uwal saka tangan, dadi sampeyan kudu tumindak sanalika bisa. Sampeyan bisa nggunakake sabun insektisida lan minyak neem, kaya kutu kutu. Kanggo infestasi gedhe, semprotan pyrethrin kudu trik. Bumi, lacewing, lan ladybug sing beda-beda uga minangka solusi sing apik.

Penyakit-penyakit

Titik godhong awal utawa pungkasan mung kaya swarane: bintik-bintik ing godhong. Wutah jamur sing tuwuh minangka blotches sing peteng lan bunder. Utamane digawe kanthi anget lan asor, mula coba kacang nganti garing sabisa. Yen ora ditangani, penyakit iki bisa nyebabake godhong mudhun, sing bisa nyebabake nyuda panen. Pilih macem-macem tahan lan puterake panen supaya ora penyakit iki. Fungisida bisa ngontrol, nanging bisa nyebabake kerusakan kacang nganti luwih gedhe, mula coba diindhari yen bisa.

Jamur bubuk ora umum ing kacang kacang. Wiwitane iki nuduhake bintik-bintik putih ing lumahing godhong sing duwe tekstur bubuk. Titik sing ditemokake jamur banjur dadi nekrotik. Minyak neem utawa fungisida adhedhasar tembaga bisa ngilangi pertumbuhan jamur iki.

Pitakon Paling Kerep

Sawah kacang
Peternakan kacang duwe kebon gedhe sing diisi godhong ijo sing jelas.

P: Pira kacang sing dipikolehi saka sak tanduran?

J: Iki gumantung karo macem-macem kacang sing tuwuh, nanging biasane sampeyan bisa ngarepake udakara 25-50 kacang saben tanduran.

P: Apa sampeyan bisa nandur kacang ing njero omah?

J: Ya, angger duwe wadhah ukuran lan sinar srengenge akeh, kacang nggawe tanduran pot sing apik banget.

P: Apa ora apa-apa mangan kacang mentah?

A: Yo! Sampeyan bisa cemilan nalika rampung panen.